Košn'kove spletne strani
Prva stran

Po trinajstih letih je prišel čas za nov avto. Tako je rekla žena. Ker sem bil s trenutnim Renault Laguno povsem zadovoljen sem se branil z vsemi štirimi a brez uspeha. Ker je bila žena zelo vstrajna sem se vdal s pogojem, da ima radarski tempomat. Najdemo ga pod različnimi termini: aktivni tempomat, radarski tempomat, laserski tempomat, Adaptive Cruise Control (ACC). Tako se je pričelo najino romanje od trgovca do trgovca. Na koncu sva se odločila za Hondo CR-V Executive z vso opremo. Prvo presenečenje je bilo, da sva nanj morala čakati pol leta. Ko pa sva ga dobila in sem se pričel spoznavati z njegovimi lastnisti pa je veselje do novega avta kaj hitro spuhtelo saj ima nekatere funkcije precej slabše rešene kot 13 let stara Laguna. Niso pa bile vse funkcije slabše rešene, kaka je tudi bolje. Pa prvo pogledamo funkcije, ki so me razočarale:

Radarski tempomat

To je moje največje razočaranje. Zadeva je komaj uporabna. Glavna zamera tej funkciji je da povzroča neprijetno vožnjo. Deluje približno v redu, ko si v koloni in ta spreminja hitrost vožnje z majhnimi spremembami. Ko pa nekdo pred tabo zavira, z namenom, npr. da bo zavil na stransko cesto pa že nastane problem. Isti problem je, ko se približuješ počasi vozečemu vozilu. Tempomat namreč deluje takole: avto vozi z nastavljeno hitrostjo toliko časa, da doseže varnostno razdaljo (nastaviš lahko štiri stopnje varnostne razdalje), potem pa močno zavira, celo pod hitrost s katero se pomika avto pred teboj. Avto pred teboj medtem že odpelje, moja Honda pa še kar nekaj "meditira", tako da se naredi že precejšnja razdalja med njo in avtom spredaj predno prične ponovno pospeševati, kar močno spravlja ob živce mene, še bolj pa voznika za mano. Opisano dogajanje je včasih, če nimaš nastavljene najvišje stopnje varnostne razdalje, kar rahlo grozljivo. Smo zunaj naselja, tempomat je nastavljen na 90 km/h. Spredaj se po polžje premika vozilo s hitrostjo recimo 50 km/h. Honda drvi proti njemu z 90 km/h dokler ne pride do točke varnostne razdalje, potem pa izdatno zavira, kar je izredno neprijetno in povsem nenaraven način vožnje, primeren le za adrenalinske navdušence. Skratka živce parajoča zadeva. Žena je sploh noče uporabljati. K sreči se ta reč lahko izklopi. Še večje razočaranje pa me je popadlo pred dnevi, ko sem se peljal s prijatlovim Jeep (in še nekaj zraven - modela si nisem zpomnil), ki ima tudi radarski tempomat, ki pa deluje tako dobro, da tudi sam ne znam tako mirno peljati. Pravi, da sploh ve vozi več drugače kot s tempomatom. To pomeni, da preprosto programerji pri Hondi niso dorasli zadevi.

Sledenje voznim pasovom

Naslednja funkcija, ki je bila v paketu. Namenjena je sledenju voznim pasovom. Deluje, na Hrvaškem tudi na večini lokalnih cest, v Sloveniji pa le na avtocestah in še to z meni nenavadnim algoritmom. Vozni pas mora imeti obe črti, sredinsko in ob robu asfalta in če se ne motim mora biti barva odsevna, kar je v Sloveniji verjetno le na avtocestah. Deluje tudi ponoči. Meni nelogično pri tej zadevi pa je sledeče. Ko je ta funkcija vklopljena, avto sam vozi in to izredno dobro. Da pa ne bi zaspal za volanom (vsaj tako mi je rekel trgovec) moraš približno vsakih 20 sekund drezniti volan na kar te opozori pisk. Če tega ne storiš se funkcija sledenja voznim pasovom izklopi. In če si resnično zaspal, kaj se zgodi v naslednjem momentu po izklopu sledenja voznih pasov. Bum. Žal te logike Hondinih programerjev ne razumem. Avto vozi sam, šofer je zaspal in ni slišal piska in avto še kar vozi sam, lepo po voznem pasu in če ujame avto predseboj prilagodi hitrost... Ali ni bolj logično, da bi avto, ko vidi, da se šofer ne odziva začel recimo hupati, pa delno zmanjševati hitrost (zaradi naleta se ustaviti ne sme, ali pač) pa vklopi vse smerne kazalce... Kot sem rekel te Hondine logike ne razumem. Problem je tudi, da pri večjih hitrostih, ko je avto glasnejši komaj slišiš pisk.

Javljanje prazne pnevmatike

V mnogih primerih, ko se peljem po avtocesti in povozim kanaleto, ki se običajno nahajajo pred in za mostom se na ekranu prikaže obvestilo, da imam prazno pnevmatiko in dokler sporočila ne resetiraš se ne prikazuje ničesar drugega. Na servisu so me naučili kako sporočilo resetiram sam, da mi ni potrebno po "vsaki" vožnji po avtocesti ponovno na servis. Zdaj so mi nadgradili program (software), morda bo zdaj kaj bolje.

Zaklepanje vozila

Pri stari laguni sem bil navajen, da ko sem avto zapustil in se oddaljil, da se je avto sam zaklenil. Te funkcije tu ni, sta pa na prednjih kljukah gumba, ki sta ti v pomoč pri zaklepanju, da ti ni potrebno iskati pametnega ključa v torbici. Pri Laguni sam bil navajen tudi, da ko si se vsedel v avto in se odpeljal, da je po nekem času ali neki doseženi hitrosti sama zaklenila vsa vrata. In ko si se ustavil in odprl vrata so se tudi ostala vrata odklenila in si lahko vzel iz zadnjega sedeža recimo torbico. Pri Hondi pa, ko se vsedeš v avto moraš vrata ročno zakleniti, kar mnogokrat pozabim, ko se ustaviš in greš iz avta in hočes vzeti torbico iz zadnjega sedeža so vrata še kar zakljenjena in se moraš vrniti k prvim vratom in ročno odkleniti vsa vrata, ter se vrniti po torbico. V nastavitvah se nahaja neka nastavitev za način odklepanja vrat, toda nič pametnega. Res so bistri ti Hondini programerji.

Navigacija

Honda ima navigacijo pri kateri ima prste vmes Microsoft. Kar na njej pogrešam je, da bi kazala tudi dovoljeno hitrost na cesti po kateri se peljem. To imajo vsi prijatelji na svojih navigacijah. Poleg tega imam naložene zadnje zemljevide, v novi hiši, ki ima lasten dovoz sem že tri leta, pa navigacija še vedno nič ne ve o njej. Zdelo se mi je tudi, da je trgovec pred nakupom zagotavljal, da ima Honda edinstven sistem, kjer se zemljevidi osvežujejo preko satelita, o čemer pa po nakupu ni nič več vedel. Morda sem to jaz narobe razumel.

Šumniki

Poleg navigacije naprava vsebuje še audio opremo, prostoročno telefoniranje... Glede na to, da je proizvajalec neko Microsoftovo podjetje bi človek pričakoval, da poleg angleške abecede poznajo še kako drugo, recimo kodno tabelo 1250, ki jo uporabljajo računalniki v Sloveniji, ali UTF8. Žal so na ekranu le neke kvake. Zadeva deluje povsem neprofesionalna.

Odzivnost senzorjev

Gre za senzorje, ki javljajo približevanje oviri, spredaj in zadaj. Odzivnost sem mi zdi zelo čudna, saj prično piskati, šele ko si oviro "že povozil", oz. prenehajo, ko si že oddaljen od nje. Gre za kratke časovne zamike. Zdi se mi da prične piskati kako sekundo prepozno. To ni problem, če se avto premika počasi. Če pa se oviri približuješ z večjo hitrostjo, pa v sekundi prevoziš že neko razdaljo in imam občutek, kot sem že rekel, da bi prej povozil oviro kot bi se senzor "zbudil". Glede na navade pri Laguni bi se piskanje moralo hitreje zgoditi in tudi prenehati takoj, ko sem se oddaljil od ovire. Občutek imam, da elektronika, ki čita senzorje in obdeluje informacije ne uspe tega početi v realnem času.

Tako zdaj pa poglejmo še dve stvari, ki pa delujeta ne dobro, ampak odlično:

Avtomatski brisalci

Tudi 13 let stara Laguna jih je imela, a so delovali malo na približno. Pri Hondi delujejo res natančno. Sploh je to opazno, ko se jakost dežja spreminja. Zadeva deluje tudi, ko zapeljem v garažo. Brisalci se izklopijo in če naslednji dan še vedno dežuje, ko zapeljem iz garaže, brisalci sami prično delovati, kar pri Laguni ni bila lastnost.

Avtomatski žarometi

To je zame povsem novo in moram reči da delujejo odlično. Ko se prične temniti se luči same prižgejo. Ko se še bolj stemni se preklapljajo med dolgimi in kratkimi in to z veliko natančnostjo. Se mi še ni zgodilo, da bi nasproti pripeljalo vozilo ali motorist, in se ne bi izklopile dolge luči. Skratka nobene anomalije nisem opazil med vklapljanjem luči in preklaplanjem med dolgimi in kratkimi.

Torej, če potegnem potegnem črto pod vse to lahko rečem le to: avto imam zavarovan proti kraji in "upam da mi ga bo kdo ukradel", da ne zgubim preveč, če ga grem prodajati že po nekaj mesecih. Pa še, baraba bo zbolela na živcih in bomo imelu lumpa manj na svetu. Najbolj mi žre živce tempomat, ki niti približno ne deluje tako kot sem si predstavljal, da bo. Zdaj je prijatelj nad svojim, ki ga je dobil v paketu navdušen do onemoglosti, pred tem pa mi je pravil kaj le rabiš radarski tempomat. Torej, kar se Honde CR-V tiče se mi zdi, da prodajajo na pol razvit avto.